KOLONOSKOPIJA

KOLONOSKOPIJA

KOLONOSKOPIJA

Kolonoskopija je pregled debelog crijeva, a obavlja se savitljivim kolonoskopom. Pregled se preporučuje pri pojavi krvi u stolici, sumnji na upalu  (kolitis, ulcerozni kolitis i/ili Crohn-ova bolest) ili rak u debelom crijevu, nejasnim bolovima u trbuhu ili kod nekih drugih indikacija.

Pregled treba učiniti kod svake relativno naglo nastale promjene ritma pražnjenja crijeva, pojave razdoblja zatvora koji se izmjenjuju sa pojavom proljeva, neobjašnjivom boli u trbuhu, pojavi krvi u stolici ili nakon stolice. Kolonoskopija se preporučuje u svih starijih od pedeset godina sa podacima o raku debelog crijeva u porodici, preporučuje se i kao preventivni pregled iznad pedesete godine života, zbog povećane učestalosti karcinom debelog crijeva u zrelijoj životnoj dobi.
Tokom pretrage može se uzeti uzorak tkiva za analizu (biopsiju). Taj postupak je bezbolan. Polipi crijeva se ambulantno odstranjuju jedino ako su maleni i na uskoj bazi.Odluka o odstranjenju polipa ambulantno ovisi isključivo o procijeni ljekara koji radi kolonoskopiju. Uzimanje uzorka i polipektomija su bezbolni postupci.

 

Priprema za kolonoskopiju

 

Bez adekvatne pripreme bolesnika nema dobrog kolonoskopskog pregleda.

 

Priprema se sastoji od modifikacije režima prehrane i primjene sredstva za čišćenje crijeva – laksativa. Modifikacija podrazumijeva da nekoliko dana prije kolonoskopije prestajemo konzumirati krutu, teško probavljivu hranu i zamjenjujemo je s kašastom/tekućom uz što manje rezidua/koštica i vlakana.

 

Cilj je pripreme što više pokrenuti/mobilizirati crijevo da se fiziološki kompletno isprazni, a to se najbolje uspijeva kretanjem, adekvatnom hidracijom i laksativima. Nije dovoljno samo prestati konzumirati hranu par dana prije pretrage.

Dan prije pregleda uzima se samo tekućina, najmanje tri litre, a po mogućnosti i više uz podijeljeni režim uzimanja pripravaka za čišćenje crijeva.

Laksativi moraju zadovoljiti kriterij učinkovitosti, tolerabilnosti i sigurnosti. Učinkovitost podrazumijeva takvu pripremu crijeva da se mogu vizualizirati i najmanje promjene sluznice crijeva (rani karcinom, polipi, angiodisplazije).

Bolesniku je jako bitno uz usmeni i pismeni informirani pristanak o pretrazi (koristima i mogućim komplikacijama) naglasiti da je vrlo bitna karika jednostavne, manje neugodne pretrage dobro očišćeno crijevo, a ne uvriježeno mišljenje populacije pretraga u anesteziji. Time se povećava osjetljivost metode, ne događa se prijevremeno prekidanje i ponavljanje pretrage, a također i smanjuje mogućnost komplikacija. U dobro očišćenom crijevu endoskopičar će se moći fokusirati na bit pretrage – što bolju vizualizaciju sluznice uz moguće potencijalne zahvate, a ne na gubljenje vremena, koncentracije i energije na pokušaj intraproceduralnog čišćenja crijeva vodom kroz radni kanal pomoću posebne pumpe.

 

KOLONOSKOPIJAKAKO SE IZVODI  KOLONOSKOPIJA?

 

Pregled debelog crijeva izvodi se tako da pacijent leži na lijevom boku, a savitljiva glatka cijev sa rasvjetom na vrhu (kolonoskop), debljine vašeg kažiprsta, uvodi se kroz anus u debelo crijevo te se polako i pažljivo napreduje kroz rektum i cijelo debelo crijevo, sve do spoja sa tankim crijevom. Tokom pregleda u crijevo se upuhuje manja količina zraka, da bi se zid crijeva mogla dobro analizirati. Pregled je ponekad neugodan, praćen osjećajem napuhnutosti, obično traje od deset do trideset minuta.


“MI SMO TU ZBOG VAS”

Sve informacije o pregledima, terminima i ljekarima koji ih obavljaju
možete dobiti na naše tel: 032 44 22 00 ; 032 44 22 01.

AMBULANTA – ORTOPEDIJA, TRAUMATOLOGIJA I HIRURGIJA

AMBULANTA – FIZIKALNA MEDICINA I REHABILITACIJA

AMBULANTA – INTERNA MEDICINA

LABORATORIJSKA DIJAGNOSTIKA