GASTROSKOPIJA

Šta je Gastroskopija?

 

Gastroskopija je pregled unutrašnjosti jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog crijeva. To se izvodi pomoću tankog, fleksibilnog optičkog instrumenta koji prolazi kroz usta i omogućuje liječniku da vidi da li postoje oštećenja sluznice jednjaka (jednjak) ili trbuhu, i postoje li čirevi u želudac ili dvanaestopačnom crijevu.

Doktor će odlučiti kada je tretman lijekovima sam po sebi dovoljan ili je potrebna gastroskopska pretraga.

Postupak je bezbolan i obično se obavlja pod laganim sedativom kao jednodnevni tretman pacijenta u specijaliziranim endoskopskim jedinicama.
Povremeno, nakon razgovora s doktorom endoskopije, postupak će se provesti bez sedacije. Kada se koristi sedacija, pacijent neće biti u stanju voziti ili upravljati strojevima za ostatak dana.

 

Svako ko pati od želučanih problema treba konsultovati doktora koji će, u većini slučajeva, liječiti simptome bez većih pregleda.

 

Kako se gastroskopija izvodi?

 

Nakon što je objasnio proceduru, doktor endoskopije će poprskati unutrašnjost grla s lokalnom anestezijom. To je sličan anestetik koji se koristi od strane stomatologa. To umrtvljuje grlo i može otežati gutanje. Kada se sedacija koristi, to nije puni anestetik i pacijent će i dalje biti pri svjesti. Sestra poliježe pacijenta na njegovu lijevu stranu, a doktor endoskopije nježno postavlja instrument u usta i zamoli pacijenta da ga proguta, što se osjeća kao gutanja velikog komada hrane.

Doktor endoskopije možda će morati staviti nešto zraka u želudac za efikasnije obavljanje ispita, a to može izazvati nelagodu ili čak potrebu da podrigne što je sasvim normalno.

Doktor endoskopije će pažljivo ispitati sluznicu jednjaka, želuca i dvanaesnika te utvrditi uzrok simptoma. To traje oko 10 do 15 minuta.

 

Zašto je gastroskopija korisna?

 

 • doktor može proučavati sluznicu želuca od vrha do dna, i vidjeti iritaciju, rane, ili tumore.
  Gastroskopija je efektivna, i zamijenilo je korištenje X-zraka u mnogim slučajevima.
  Ona pomaže ljekaru da vidi nekakve abnormalnosti u jednjaku, želucu i dvanaesniku.
  Precizno je i sigurno.
 • Kroz gastroskop, ljekar može uzeti uzorke ili fotografije sluznice.
  Najmoderniji gastroskop također može pokazati područja u želucu na TV ekranu,
  tako da se sluznica može proučavati temeljito.
  Kompletan pregled se može snimiti na CD, a koristi se za kasnije upoređivanje.

 

Pacijentima se često daje gastroskopski pregled zbog njihovih probavnih simptoma, koji se obično mogu liječiti s tabletama.

Povremeno, uzrok čira je nejasna i sada je poznato da su mnogi čirevi uzrokovani bakterijskim infekcijama u želucu.

Biopsija (mali komad sluznice želuca) može biti uklonjena tokom endoskopije i ispitan mikroskopom u laboratoriju za točno određivanje infekcije.

Za vrlo mali broj bolesnika s probavnim smetnjama može se utvrdi da imaju rak, te opet, dijagnoza se može odrediti prema rezultatima biopsije. S detaljnijim pretragama može se planirati kako osigurati najefikasnije liječenje.

 

Je li gastroskopija sigurna?

 

Svi postupci nose određeni rizik, ali ambulantna gastroskopija je vrlo sigurna. Manje komplikacije nisu uobičajene a velike komplikacije su vrlo rijetke.

 

JEDINO U POL. DR ŠABIĆ DOBIJETE KOMPLETAN SNIMAK PREGLEDA NA CD-U.


“MI SMO TU ZBOG VAS”

Sve informacije o pregledima, terminima i ljekarima koji ih obavljaju
možete dobiti na naše tel: 032 44 22 00 ; 032 44 22 01.

AMBULANTA – ORTOPEDIJA, TRAUMATOLOGIJA I HIRURGIJA

AMBULANTA – FIZIKALNA MEDICINA I REHABILITACIJA

AMBULANTA – INTERNA MEDICINA

LABORATORIJSKA DIJAGNOSTIKA