CTG-kardiotokografija

 

Kardiotokografija (CTG) podrazumijeva grafički prikaz aktivnosti srca ploda i aktivnosti mišića zida maternice tokom trudnoće i tokom porođaja. Metoda istovremeno očituje stezanje maternice i otkucaje srca ploda. Stezanja maternice (kontrakcije) i otkucaji srca ploda bilježe se pomoću posebnih sondi koje se postavljaju na prednji trbušni zid (kožu na trbuhu). U uređaju se različiti impulsi pretvaraju u signale, prikazuju na monitoru i bilježe na posebnom pokretnom trakastom papiru. Na osnovu izgleda linija (krivulja), određuje se stanje ploda, kao i njegova eventualna ugroženost tokom trudnoće ili porođaja.

 

 

Dvije različite elektrode (sonde) mjere aktivnosti preko kože trbuha trudnice tako što jedna sonda registrira srčanu aktivnost ploda, a druga sonda aktivnost mišića maternice trudnice.

 

 

CTG-om se radi procjena postojanja bilo kakve patnje ploda pri kraju trudnoće i pri samom porođaju. Istovremeno praćenje kontrakcija maternice i srčanih radnji fetusa pruža značajne podatke o stanju ploda u maternici.

 

Primjena ove metode je značajno smanjila komplikacije u perinatologiji, ali još uvijek postoji veliki broj lažno pozitivnih nalaza. Zato stručnjaci preporučuju provjeru nalaza ostalim nalazima i ultrazvučnim pregledom. Jedna od mogućih posljedica lažnog nalaza je nepotrebna primjena carskog reza, kada za to nema stvarnih indikacija.

 

Tokom trudnoće kontrakcije utiču na stanje krvotoka u maternici i posteljici, kao i na snabdijevanje fetusa kisikom. Kada su cirkulacija krvi i funkcije posteljice uredni, stanje ploda se smatra dobrim i pretpostavke su da porođajne kontrakcije vjerovatno neće ugroziti plod.  Ako cirkulacija krvi i funkcije posteljice nisu pravilni i uredni, može doći do komplikacija i ugrožavanja samog fetusa.

 

CTG se može primjenjivati od 28. sedmice trudnoće, ali se preporučuje i primjena je najčešća poslije 35. sedmice. Osobito je važno praćenje rizičnih trudnoća, kada trudnice boluju od dijabetesa, imaju povišen krvni tlak ili ako su Rh-negativne.

 

Ginekolozi savjetuju CTG svake dvije sedmice, a po potrebi i svakih sedam dana. Kada postoji mogućnost,  po potrebi se može vršiti monitoring tokom porođaja.

 


“MI SMO TU ZBOG VAS”

Sve informacije o pregledima, terminima i ljekarima koji ih obavljaju
možete dobiti na naše tel: 032 44 22 00 ; 032 44 22 01.

AMBULANTA – ORTOPEDIJA, TRAUMATOLOGIJA I HIRURGIJA

AMBULANTA – FIZIKALNA MEDICINA I REHABILITACIJA

AMBULANTA – INTERNA MEDICINA

LABORATORIJSKA DIJAGNOSTIKA