AMBULANTA – ORTOPEDIJA, TRAUMATOLOGIJA I HIRURGIJA

Obavještavamo vas da Ortopedsko-traumatološka ambulanta vrši prijem i hitnih slučajeva.

Ortopedsko-traumatološku ambulantu vodi svjetski priznati ortoped Prim dr Nedžad Šabić.


PREGLEDI I ULTRAZVUČNA DIJAGNOSTIKA

Ortopedsko-traumatološka ambulanta liječi oboljenja i povrede lokomotornog aparata (koštano-mišićnog sistema) a naša ambulanta nudi sve vrste pregleda: pregled specijaliste ortopeda traumatologa, konsultativno specijalistički pregled, kontrolni preglede specijaliste i subspecijaliste, nalazi za komisiju, ultrazvučini pregled zglobova i drugih mekih struktura.

Usluge konzervativnog liječenja ortopedsko-traumatoloških oboljenja su: punkcija zgloba, hematoma, intraartikularne terapije-blokade, instilacija lijekova za liječenje upale zglobova, regeneracije hrskavice, ACP terapija i dr.)

 

UZV KUKIĆA

Ortopedska ambulanta provodi rano otkrivanje i liječenje svih anomalija lokomotornog sistema kod djece. Urođeno iščašenje kukova je najčešća anomalija kod beba, koja ako se ne otkrije i ne liječi pravilno, može završiti invalidnošću.

 

Rano otkrivanje urođenog iščašenja kuka u prva tri mjeseca, kontrolna snimanja sa aparatima, neškodljivim snimanjem, i konzervativno liječenje obezbjeđuju siguran i pravilan razvoj kuka Vašeg djeteta.

 

Uz redovne kontrole Vaša beba će prohodati do kraja prve godine života, i tako izbjeći teške operativne zahvate!

HIRURGIJA

U Poliklinici “Dr. Šabić” vrše se  operacije u lokalnoj ili regionalnoj anesteziji  kao što su: ruptura mišića, ruptura tetiva,  meniskusa, proširenih vena, popušanje tetiva (šklocajuči prst i tortikolis), operacije sindroma karpalnog tunela, amputacije, odstranjenje tumora kože, tumora mišića i kostiju, kao i korekcije deformacije lokomotornog sistema, operacija ateroma, ganglioma, sunećenje (obrezivanje djece i odraslih), ostranjivanje mladeža i bradavica i dr.

 

REPOZICIJE I GIPSANJE

Repozicija kosti ili zgloba se sprovodi u slučaju dislokacije odnosno razdvajanja dijelova prelomljene kosti ili iščašenog zgloba, a cilj je da se koštani okrajci odnosno zglobne površine dovedu u idealan položaj. Repozicija se može uradit i u lokalnoj anesteziji. Nakon obavljene repozicije se kost ili zglob imobilišu gipsanim zavojem ili nekim drugim imobilizacionim sredstvom (AFO-ORTOZA, MITELA I sl.)

HIRURŠKA OBRADA RANE I PREVIJANJE

Rana (lat. vulnus) je povredom izazvan prekid kontinuiteta tkiva čovjeka, koji zahvata kožu ili sluzokožu i može prodrijeti u dublje slojeve tkiva u različitom stepenu.

Rane mogu biti uzrokovane različitim činiocima; mehaničkim (ubod, udarc, cijepanje, vatreno oružje, humani ili animalni ujed), fizičkim (opekotine, promrzline) ili hemijskim (hemijske opekotine). Glavna prijetnja tijelu kod masivnih rana je veliki gubitka krvi u toku povrede krvnih sudova, i moguće infekcije usljed prodora bakterija u ranu. Ukoliko se kod takvih rana ne preduzmu neophodne mijere liječenja, one mogu uvesti pacijenta u veće komplikacije.

 

ACP PLAZMA

U Poliklinici “Dr. Šabić” pružamo i usluge nove metode liječenja

 

ACP – autologna kondiciona plazma

 

ACP predstavlja lijek u sopstvenom organizmu

 

Autologna kondiciona plazma (ACP) je bogata faktorima rasta i trombocitima koji imaju za cilj da ubrzaju zarastanje i regeneraciju oštećenih mišića, tetiva, ligamenata i zglobne hrskavice.


 

ŠTA UKLJUČUJE ACP TERAPIJU?

PRVI KORAK  

  • UZIMA VAM SE MALA KOLIČINA KRV

DRUGI KORAK

  • KRV SE CENTRIFUGIRA

TREĆI KORAK

  • ASPIRACIJA DOBIJENE PLAZME I UBRIZGAVANJE NA MJESTO BOLNOSTI I OŠTEĆENJA.

 

UKUPAN TRETMAN TRAJE 20 MIN

KOMPJUTERSKI OTISAK STOPALA (EMED)
Kompjuterski pregled stopala Emed sistemom
Koristi se za očitavanje i vrednovanje rasporeda pritiska na stopalu u stajanju i kretanju. Emed sistem se sastoji od platforme s nekoliko hiljada kalibriranih senzora od kojih se svaki skenira do 400 puta u sekundi. Pacijent  hoda bos preko platforme nakon čega se podaci prenose u kompjuter radi daljnje obrade. Na taj način dobivamo podatke o dinamičkom rasporedu pritiska što nam pomaže u dizajniranju odgovarajuće obuće  ili ortopedskih uložaka.
SPOLJNA FIKSACIJA

Metoda spoljne fiksacije ostvaruje repoziciju i stabilizaciju prijeloma
uvođenjem igala ili klinova kroz
kost, i njihovim čvrstim povezivanjem sa spoljnim ramom-spoljno navođenje.

Cilj liječenja spoljnom fiksacijom je uspostavljanje funkcije oboljelog ektremiteta, u maksimalnoj mogućoj mjeri za optimalno vrijeme, vraćanjem normalne čvsrtoće, krutosti i oblika kosti koja se liječi.

Metoda spoljne fiksacije riješava sigurno i atraumatski izjednačavanje duljine ekstremiteta (egalizacija).

 


Ustanova je otvorena svaki radni dan:

od 07.30 do 19.30 časova i subotom od 07.30 do 13.00 časova.


“MI SMO TU ZBOG VAS”

Sve informacije o pregledima, terminima i ljekarima koji ih obavljaju
možete dobiti na naše tel: 032 44 22 00 ; 032 44 22 01.

AMBULANTA – ORTOPEDIJA, TRAUMATOLOGIJA I HIRURGIJA

AMBULANTA – FIZIKALNA MEDICINA I REHABILITACIJA

AMBULANTA – INTERNA MEDICINA

LABORATORIJSKA DIJAGNOSTIKA