4D ULTRAZVUČNO SNIMANJE

4D ULTRAZVUČNO SNIMANJE

 

NAJSAVREMENIJI ULTRAZVUČNI APARAT ZA PRAĆENJE TRUDNOĆE.
Od sada  POLIKLINIKA DR ŠABIĆ  nudi usluge 4D ultrazvučnog snimanja.

 

4D Real time – Ultrazvučna tehnika kojom se vrši pregled i u prostoru i u vremenu što omogućuje kvalitetan uvid ne samo u strukturu tkiva nego i u njihov međusobni odnos u prostoru (treća dimenzija) ali i vremenu (4 dimenzija) što nam je značajno kod pregleda ploda u trudnoći. Ovom tehnikom značajno bolje se uočavaju različite nepravilnosti materice, jajnika i jajovoda a u trudnoći pregled ploda.

 

3D/4D ultrazvuk daje detaljan prikaz djetetova lica, pokazuje njegovo ponašanje, kako se smije, zijeva, mršti, i dok to u vama budi posebne osjećaje, ginekologu otkriva važne podatke o djetetovu neurološkom razvoju. U ranoj trudnoći ova se tehnologija koristi kod prikaza nuhalnog nabora. Kada je zadebljan to je jedan od parametara koji upućuje na moguće genetske anomalije ploda, ali koje treba dalje potvrditi ili odbaciti kroz genetske analize i ostale potrebne pretrage.

 

Primjenom 4D ultrazvuka prati se razvoj i ponašanje ploda u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. U usporedbi sa 3D dijagnostičkim prikazom, 4D omogućava prikaz u stvarnom vremenu. Služi za brz i detaljan prikaz anatomije ploda te omogućuje preciznija mjerenja rasta i uvid u stanje ploda.

Osim pregleda izgleda ploda upotrebom 3D/4D ultrazvuka moguć je i detaljniji prikaz unutarnjih organa, procjena koštanog, te srčanog i krvožilnog sistema.

 

Da li je štetan 4D ultrazvucni pregled?

 

Upotreba 4D ultrazvuka odobrena je i od najstrože komisije za lijekove i postupke u medicini (američke FDA) koja nije zabilježila nikakvu štetnost njegovom primjenom. FDA je ograničila snagu 4D ultrazvičnih sondi na 94 mW/cm2. .Zapaža se da plodovi pokazuju veći stepen aktivnosti za vrijeme 4D pregleda u odnosu na 2D ultrazvučne preglede.

 

Da li je lako dobiti 4D ultrazvucni snimak ????

 

Dobiti uspješan 4D ultrazvučni snimak nije lako. Za kvalitetan snimak

neophodno je da posmatrani objekat (dio fetalnog tijela ili fetus) mora biti “okružen” plodovom vodom i to je temeljni preduslov. U slučaju da je lice fetusa okrenuto prema leđima majke nemoguće je dobiti bilo kakav snimak lica ali se strpljivo sačeka okret ploda . U ostalim situacijama je moguće dobiti profil, poluprofil ili “portret” lica fetusa. Debljina trudnice je važan faktor. Trudnice gracilne građe omogućavaju kvalitetniji 4D ultrazvučni pregled. U slučajevima kada su uslovi za 4D povoljni trenutna aktivnost ploda može otezati dobijanje kvalitetnog snimka. Položaj posteljice je važan faktor uspješnosti 4D ultrazvučnog pregleda. Lokalizacija posteljice na prednjem zidu materice doprinosi manjoj efikasnosti pregleda, dok je lokalizacija posteljice na zadnjem zidu faktor koji 4D ultrazvučni pregled čini efikasnijim. Pokreti ploda
kojima se lice fetusa “priljepi” za zid materice ili posteljicu onemogučavaju kvalitetan 4D prikaz. Promjena položaja trudnice može dovesti do minimalnih promjena položaja ploda koji ce omogućiti kvalitetniji pregled.

 

Važno je napomenuti da prije svakog 4D ultrazvučnog pregleda treba uraditi kvalitetan i temeljit 2D ultrazvučni pregled.

Napomena: Ako Vam treba neko dodatno objašnjenje, molimo da nam se javite.


“MI SMO TU ZBOG VAS”

Sve informacije o pregledima, terminima i ljekarima koji ih obavljaju
možete dobiti na naše tel: 032 44 22 00 ; 032 44 22 01.

AMBULANTA – ORTOPEDIJA, TRAUMATOLOGIJA I HIRURGIJA

AMBULANTA – FIZIKALNA MEDICINA I REHABILITACIJA

AMBULANTA – INTERNA MEDICINA

LABORATORIJSKA DIJAGNOSTIKA